Fjærehinnekaker

Fjærehinnekake

Endelig fjærehinnekaker! Eller laver bread cakes som de kalles i Wales der denne retten kommer ifra. Jeg har hatt lyst til å lage disse siden jeg for lenge siden leste om tradisjoner i Wales og Irland for å bruke fjærehinne til pålegg (laverbread) og til å lage disse kakene, men så har ikke sjansen bydd seg, før nå. Nylig fant jeg enormt mye fin fjærehinne og måtte prøve meg. Vanligvis blir de servert som en forrett/smårett, men jeg synes de like gjerne kan brukes til middag, for disse er veldig mettende.

Jeg baserte oppskrifta mi på ei som du finner i Prannie Rhatigans fine bok Irish Seaweed kitchen som du blant annet kan kjøpe fra Lindesnes fyr på nett. I boka beskrives det hvordan fjærehinne var husmorens skrekk fordi den var så vanskelig å rense, med eksempler på rensing ti ganger i nytt vann og lignende. ”Så ille kan det vel ikke være”, tenkte jeg. Mohahhaha, det ble en del tid ved ved kjøkkenkummen for å si det sånn! Problemet var nok hovedsakelig tida på året jeg hadde sanket den: veldig mye små blåskjell som hadde festet seg på tanga. Neste runde med fjærehinnesanking blir tidlig vår neste gang.

Men fjærehinnekaker ble det. Den fjærehinnen jeg brukte er den man helst finner i Norge, nemlig vanlig fjærehinne (Porphyra umbilicalis). Det finnes rundt 115 arter i verden av fjærehinne og den de bruker i Wales er en annen type, men de ligner. 

Til oppskriften brukte jeg 115gr vanlig fjærehinne, 25g fine havregryn, 1 finhakket løk og smør og olje til steking. Etter rensing kokte jeg fjærehinnen i rundt tre timer. Smak på fjærehinnen innimellom under kokingen for å kjenne om den begynner å bli mør. Da den ga passe tyggemotstand silte jeg av, finhakket den og blandet den med havregryn og stekt løk. Formet massen til små kaker som jeg stekte i smør. 

Serverte på ristet surdeigsbrød og strødde tørket sukkertare over -nam!

Vanligvis blir de servert som en forrett/smårett, men jeg synes de like gjerne kan brukes til middag, for disse er veldig mettende.

Fjærehinnekaker
Fjærehinne