Enda er det vinteren som regjerer, men vi får ha sola litt lengre hver dag og det bidrar ikke bare til at blodet pumper litt fortere i folk, også livet fanget i telens grep vil snart begynne å røre på seg og da gjelder det å være klar!
Veldig mange planter som vokser vilt i naturen er spiselige og faktisk riktig så smakfulle og næringsrike. Det er ikke bare bær og sopp som kan bli til glede på gaffelen og i glasset, men også rundt 350 andre ville vekster, tang og tare. Selv om vi ikke i så stor grad forbinder ville vekster med Norsk mattradisjon er bruken av viltvoksende planter til mat ikke ny, vi har flere historiske og arkeologiske kilder som forteller oss noe om dette. Vi vet at vikingene, skogfinnene og samene spiste skvallerkål, skjørbuksurt, ugrasklokke, kvann, stornesle, ramsløk, rødkløver, engsyre, geitrams, turt, dvergbjørk, einebær og tindved, for å nevne noen. I klosterhagene rundt omkring i landet ble ville vekster dyrket ved siden av mer domestiserte varianter og brukt både til mat, farging, håndverk og medisin. I gamle kokebøker, som en fra 1929 av husholdningslærer Henriette Schønberg Erken, finner vi oppskrifter på både neslesuppe, rognebærsaft, tranebærgele, karvekål og løvetannvin.
Hvorfor denne nyvakte interessen for ville vekster akkurat nå? Vel, det avhenger av hvem du spør. For de som driver med næringsutvikling kan det som kan høstes i og ved åker og eng, i skog og vann og i fjæra og havet bli en verdifull ressurs. For noen som er tur- og friluftsinteressert vil det å kunne identifisere spiselige ville vekster bli et tilskudd til bålkosen og matpakka og en forlengelse av opplevelsen når råvarer blir med hjem. For en kokk vil det hovedsakelig handle om smak, ville vekster tilbyr et helt unikt smaksunivers og tilfører også maten originalitet gjennom tekstur, farger og former og det setter kreative kokker pris på. Ville vekster og tang og tare inneholder også et bredt spekter av næringsstoffer som er viktige for kroppens funksjoner. For eksempel er det i rødkløver identifisert mer enn 125 kjemiske forbindelser og tester har vist at fjellmarikåpe har mer antioksidanter enn vill blåbær.
Ville vekster er altså bærekraftige, næringsrike råvarer som bygger bånd til naturen og kulturhistorien og gir naturopplevelser på kjøpet og folkehelse som en bonus. Det er mange vekster å stifte bekjentskap med og Vill Mat hjelper deg gjerne å oppdage dem.