Saftstigning

Bjørka har en helt spesiell plass i kulturhistorien. Den har uendelig mange bruksområder og synet av bjørk vekker gode assosiasjoner. De hvite stammene påkaller minner om lyse sommernetter. Finn ut mer om bjørkas bruksområder og tapp dine egne edle dråper rett fra bjørkeskogen.

Bjørka tas inn som pynt ved høytider og har vært brukt som kalendermerke. Det mest brukte har vært at løvsprett markerte når en skulle så korn. Bjørka kom til nytte på utallige måter, både ved, never, bark, tæger, olje, bjørkeaske og løv ble tatt i bruk. Løv og kvist ble brukt som krøtterfôr og både bjørkenever og treverk ble mye brukt i tresløyd. Bjørka inneholder stoffet betulin som er bakteriehemmende og gjør at melkeprodukter holder seg bedre i kar av bjørk. Barken er  også rik på garvesyre og ble brukt til garving av skinn og barking av fiskegarn. Never brukes også til taktekking og bjørkeolje ble brukt medisinsk.

Forfriskende vårdrikke

I takt med vårens fremmarsj stiger næring til knoppenes og bladenes vekst i treet. Ingenting smaker så godt på våren som et glass med nytappet, duggfrisk bjørkesevje. Bjørkesevje inneholder både druesukker og fruktose, begge i konsentrasjon på rundt 2-5 gram per liter, så sevja smaker søtt.

Det er før løvet spretter at en kan tappe de edle dråpene. Du kan sjekke om sevja stiger ved å stikke en kniv rundt en halv centimeter inn i treverket med en vinkel på 45 grader. Lag en glippe, er det sevje i treet vil det begynne å piple ut. Den enkleste metoden for sevjetapping er å feste ei flaske rett på en avkuttet kvist. Da er det begrenset hvor mye en kan samle før greina gir etter så jeg bruker en metode der beholderen kan legges ved siden av treet. Du trenger en plastslange, en dunk eller flaske med topp, tappeplugg og en drill med bor med samme diameter som enden som skal inn i treet. Indre diameter på 8 millimeter på slangen fungerer bra. Du kan bruke slangen rett i hullet, men da bør plastslangen være litt stiv. Jeg bruker en tappeplugg av hardplast eller kobber som festes i enden av plastrøret. Drill hull i toppen av flaska eller dunken med en dimensjon som er lik slangen, så det blir så tett at ikke insekt og rusk kommer seg inn, men ikke så tett at lufta hindrer sevjen fra å renne. Finn et bjørketre med litt størrelse på, har du ikke bjørk selv spør grunneier om lov. Drill et hull på stammen litt skrått oppover så sevja renner ned og ut. Putt slangen i hullet og se de første dråpene samle seg. Etter tapping ”korker” du hullet med en frisk bjørkepinne så ikke sopp og bakterier kommer seg inn i treet.

Sevjen kan kokes inn til sirup, fermenteres eller tilsettes sukker og gjær og settes til gjæring for å bli til vin. Sevjen kan også brukes til ølbrygging, i brødbakst og i sorbet.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Bondevennen: Fagblad for landbruket