Såler av ull og bjørkenever

Nå er det rett før det er tid for å tappe bjørkesevje til produksjon av bjørkesirup, men det er ikke bare til mat en kan bruke bjørka: det er få material så anvendelig som den ytre barken – nevra av dette treet. Såler har vært laget av dette i lange tider, både med og uten tova ull rundt neversålene. Disse er veldig varmeisolerende og både ull og never trekker til seg fuktighet uten å kjennes våte og kalde. Det var ikke mange oppskrifter å finne for å lage disse å finne, så da måtte jeg finne ut av det sjøl.

Jeg startet med uvasket ull og måtte aller først  ha en tre-fire runder med ulla i tilitersbøtter med litt oppvaskmiddel og godt med skylling før tørking. Så karding med godt gammelt utstyr før selve tovinga. Tegnet mønster rundt en såle brukt som mal på nevra, laget 4 stykk av disse og sydde disse sammen til to. 

Gjør gjerne tovinga i et fat eller kum og ha en bolle med lunkent vann og grønnsåpe i ved siden av. Legg fire tynne lag med ull med en god kant utenfor nevra, du kan godt variere fiberretning på de fire lagene. Først tover du ene sida godt sammen mot sålen (med sålen ned mot underlaget). Skvett litt såpevann på ulla og gni med fingertuppene til du kjenner at ulla toves, juster litt så du sitter igjen med litt utovet ull i ytterkantene, denne trenger du for å «binde» det sammen når du tover på andre siden. Når du snur, konsentrer tovinga først om kantene så du får til formen på sålen, tilfør litt ull om du trenger det for at laget med ull skal bli like tykt på begge sider.

Til sist sy en runde eller to på sålene med rettsøm på symaskin, dette for at ulla ikke skal kunne krølle seg opp. Vær obs på at du trenger å sette i ei solid synål i maskina til dette formålet, jeg brukte ei i størrelse 100. Sålene blir tykke, så de må hjelpes rundt når du syr. Bruk lengste stinglengde. Maskina mi taklet denne syinga ok, men vær sikker på at din gjør det, så belastningen ikke blir for stor. Jeg la merke til at mønstrene sømmen skapte var ulik på alle sålene jeg hadde sett, som et bumerke, så da ble det selvfølgelig en V på våre.