I boken Foraging in Eastern Europe: Wild edible plants in Polish traditional cuisine forteller Łukasz Łuczaj at en vanlig bruk av ville nyttevekster i gamle dager i Polen var å koke dem i vann og eller kraft til suppe. Denne kunne tilsettes fløte, melk, roux (tykning til supper og sauser av mel og fett), nudler eller egg. De vanligste urtene å bruke til denne suppa var ulike nesler, melder, syrer, bjørnekjeks og skvallerkål. Her kommer min versjon av denne suppa basert på det som er tilgjengelig nå i vårknipa på Inderøy.
Dette trenger du:
1 ts tørket einebær (friske kan også brukes)
1 ts karvefrø
Smør til steking
1 ss buljong
5 dl vann
6 dl kraft
1 liter skvallerkål
1 lier stornesle
En neve løvetannblad.
En neve vill-løk
1 dl fløte
løkurt til servering
Fremgangsmåte
Start med å smelte en god klatt med smør i en tykkbunnet kjele. Knus karvefrø og einebær i en morter og tilsett det i smøret, la det frese i et par minutter. Tilsett fint hakket skvallerkål, stornesle, løvetannblader og hele vill-løk (om det er på våren og de er små). La dette steke under omrøring til urtene har falt sammen så kan du tilsette 1 spiseskje buljong, vannet og kraften. la det koke videre i noen minutter. Tilsett 1 desiliter fløte og kok opp. Server med egg og hakket løkurt.