Vårkraftsuppe

Vårkraftsuppe

I boken Foraging in Eastern Europe: Wild edible plants in Polish traditional cuisine forteller Łukasz Łuczaj at en vanlig bruk av ville nyttevekster i gamle dager i Polen var å koke dem i vann og eller kraft til suppe. Denne kunne tilsettes fløte, melk, roux (tykning til supper og sauser av mel og fett), nudler eller egg. De vanligste urtene å bruke til denne suppa var ulike nesler, melder, syrer, bjørnekjeks og skvallerkål. Her kommer min versjon av denne suppa basert på det som er tilgjengelig nå i vårknipa på Inderøy.


Dette trenger du:

1 ts tørket einebær (friske kan også brukes)

1 ts karvefrø

Smør til steking

1 ss buljong

5 dl vann

6 dl kraft

1 liter skvallerkål

1 lier stornesle

En neve løvetannblad.

En neve vill-løk

1 dl fløte

løkurt til servering


Fremgangsmåte

Start med å smelte en god klatt med smør i en tykkbunnet kjele. Knus karvefrø og einebær i en morter og tilsett det i smøret, la det frese i et par minutter. Tilsett fint hakket skvallerkål, stornesle, løvetannblader og hele vill-løk (om det er på våren og de er små). La dette steke under omrøring til urtene har falt sammen så kan du tilsette 1 spiseskje buljong, vannet og kraften. la det koke videre i noen minutter. Tilsett 1 desiliter fløte og kok opp. Server med egg og hakket løkurt.