VEKSTER

Krydret høytid

Vi er inne i den tida på året som evner å få fram både det som er bra og det som er litt mindre bra …

Å se rødt

Høsten er ei så flott tid! Naturen er på sitt mest gavmilde og man kan fylle flasker, glass, bokser og frysere, og fortsatt er det …

Tornet, hårete – og herlig

Jeg var så heldig å vokse opp med farmor i kårenden av trønderlåna og jeg fikk ofte nypesyltetøy på brødskiva når jeg var der på …

Burot – ikke til å (f)nyse av

Interesse for nyttevekster er en måte å oppdage sin egen nærnatur på. En oppdager fort at det uniforme grønne teppet faktisk er fullt av forskjellige …

Illsint næringsbombe

Brennesle er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Mye vitamin C, jern, kalsium og folat. Den kan også konkurrere med spinat når det …

På med bærbrillene

Skjult for de fleste, men en gang i tiden den fineste bæra man kunne få kjøpt. En tur på myra i vårsmeltinga kan gi uttelling. …
Skjørbuksurt (Cochlearia officinalis)

Skje på gaffelen

Visste du at det vokser C- vitamintilskudd i fjæra som smaker som pepperrot? Skjørbuksurt er utbredt i hele Norge og kan også vokse ved vann …

Hagen i havet

Venter du på våren og muligheten til å stikke fingrene i jorda? Du trenger ikke vente så lenge med å høste velsmakende og næringsrike “grønnsaker”, …
Trivselskorn

Trivselskorn

Einer (Juniperus communis) har hatt en markant plass i både religion, folketro, naturmedisin og matkultur. Her kan du lese litt om hva den er blitt …

Saftstigning

Bjørka har en helt spesiell plass i kulturhistorien. Den har uendelig mange bruksområder og synet av bjørk vekker gode assosiasjoner. De hvite stammene påkaller minner …

OPPSKRIFTER

Stornestle fritters

Stornesle fritters

Dette er den perfekte kosematen til helga, bruk den som forrett, tapasrett eller alene som kveldskos. Dette er den perfekte kosematen til helga, bruk den som …
Vårkraftsuppe

Vårkraftsuppe

I boken Foraging in Eastern Europe: Wild edible plants in Polish traditional cuisine forteller Łukasz Łuczaj at en vanlig bruk av ville nyttevekster i gamle …
Tranebærjuice

Tranebærjuice

Nå plukker jeg tranebær. Før frosten kommer for fullt, trass i råd i omtrent alle råd i skriftlige kilder om å plukke på våren – …

Nypesyltetøy

Nypesyltetøy vekker gode minner om farmor hos meg. Jeg var så heldig å vokse opp med farmor som nærmeste nabo på ”kårenden” i trønderlåna, og …
Persisk kjærlighetskake

Persisk kjærlighetskake

Denne kaka laget med rosevann av rynkeroser er forførende, både i smak og duft.Dette trenger du: Bunn: 200 gr usaltet smør 150 gr sukker …
Rosevann

Rosevann av rynkerose

At en fredløs kan lukte så godt… Rosevann har vært brukt som smakstilsettning i mat, særlig i arabisk og indisk mat og også i ulike …

Is med rogneskudd og mjødurtblomst

…eller vaniljeis med mandelsmak om du vil. Rogneskudd smaker mandel, og mjødurt kalles Nordens vanilje. Ut av dette går det an å resonnere at disse …

Ramsløktagliatelle

Nå har vi virkelig spurt oss selv hvorfor vi ikke har laget hjemmelaget pasta før. Det er jo ikke vanskelig, og hjelpe meg så morsomt. …

Tranebærchutney

Tranebæra er syrlig og litt bitter, to egenskaper som passer godt for å lage en smaksrik chutney. Ingredienser 2 kanelstenger 2 hakkede hvitløksfedd 500 gr tranebær 2 epler i …

Brenneslesuppe

Her får du oppskrift på en grønn herlig brenneslesuppe. Brennesle inneholder mye vitamin C, jern, kalsium og folat og dobbelt så mye sink, fiber …
Fjærehinnekake

Fjærehinnekaker

Endelig fjærehinnekaker! Eller laver bread cakes som de kalles i Wales der denne retten kommer ifra. Jeg har hatt lyst til å lage disse siden …

Nori av havsalat

Er du like glad i sushi som oss kan dette være noe å prøve seg på. Lokalt sanket havsalat kan brukes til å lage nori-papiret …

Henført av smreka

Som nyttevekst kjenner vi kanskje einer (juniperus communis) best gjennom de blå einebærene brukt som krydder, gjerne i viltretter. Dette passer den godt til, men …

Vassarvepesto

Vassarve, også kalt gørrarve, dritarve, klesjarve, møkkgras og slarvegras…Hjelpe meg for et ufortjent rykte, dette er jo gratis, velsmakende, næringsrik salat! Ifølge våre uhøytidelige spørreundersøkelser så …

ANNEN BRUK

Såler av ull og bjørkenever

Nå er det rett før det er tid for å tappe bjørkesevje til produksjon av bjørkesirup, men det er ikke bare til mat en kan …

Oppdag sanking

Enda er det vinteren som regjerer, men vi får ha sola litt lengre hver dag og det bidrar ikke bare til at blodet pumper litt …
Røkelsesbunt

Røkelsesbunter

Planter har mange spennende aromaer som kan utforskes på forskjellig vis, og disse ”røkelsesbuntene” av ville urter er veldig dekorative i tillegg til å lukte …