VEKSTER
Vi er inne i den tida på året som evner å få fram både det som er bra og det som er litt mindre bra …
Høsten er ei så flott tid! Naturen er på sitt mest gavmilde og man kan fylle flasker, glass, bokser og frysere, og fortsatt er det …
Jeg var så heldig å vokse opp med farmor i kårenden av trønderlåna og jeg fikk ofte nypesyltetøy på brødskiva når jeg var der på …
Interesse for nyttevekster er en måte å oppdage sin egen nærnatur på. En oppdager fort at det uniforme grønne teppet faktisk er fullt av forskjellige …
Brennesle er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Mye vitamin C, jern, kalsium og folat. Den kan også konkurrere med spinat når det …
Skjult for de fleste, men en gang i tiden den fineste bæra man kunne få kjøpt. En tur på myra i vårsmeltinga kan gi uttelling. …
Visste du at det vokser C- vitamintilskudd i fjæra som smaker som pepperrot? Skjørbuksurt er utbredt i hele Norge og kan også vokse ved vann …
Venter du på våren og muligheten til å stikke fingrene i jorda? Du trenger ikke vente så lenge med å høste velsmakende og næringsrike “grønnsaker”, …
Einer (Juniperus communis) har hatt en markant plass i både religion, folketro, naturmedisin og matkultur. Her kan du lese litt om hva den er blitt …
Bjørka har en helt spesiell plass i kulturhistorien. Den har uendelig mange bruksområder og synet av bjørk vekker gode assosiasjoner. De hvite stammene påkaller minner …
OPPSKRIFTER
Dette er den perfekte kosematen til helga, bruk den som forrett, tapasrett eller alene som kveldskos.
Dette er den perfekte kosematen til helga, bruk den som …
I boken Foraging in Eastern Europe: Wild edible plants in Polish traditional cuisine forteller Łukasz Łuczaj at en vanlig bruk av ville nyttevekster i gamle …
Nå plukker jeg tranebær. Før frosten kommer for fullt, trass i råd i omtrent alle råd i skriftlige kilder om å plukke på våren – …
Nypesyltetøy vekker gode minner om farmor hos meg. Jeg var så heldig å vokse opp med farmor som nærmeste nabo på ”kårenden” i trønderlåna, og …
Denne kaka laget med rosevann av rynkeroser er forførende, både i smak og duft.Dette trenger du:
Bunn: 200 gr usaltet smør 150 gr sukker …
At en fredløs kan lukte så godt…
Rosevann har vært brukt som smakstilsettning i mat, særlig i arabisk og indisk mat og også i ulike …
…eller vaniljeis med mandelsmak om du vil. Rogneskudd smaker mandel, og mjødurt kalles Nordens vanilje. Ut av dette går det an å resonnere at disse …
Nå har vi virkelig spurt oss selv hvorfor vi ikke har laget hjemmelaget pasta før. Det er jo ikke vanskelig, og hjelpe meg så morsomt. …
Tranebæra er syrlig og litt bitter, to egenskaper som passer godt for å lage en smaksrik chutney.
Ingredienser
2 kanelstenger
2 hakkede hvitløksfedd
500 gr tranebær
2 epler i …
Her får du oppskrift på en grønn herlig brenneslesuppe. Brennesle inneholder mye vitamin C, jern, kalsium og folat og dobbelt så mye sink, fiber …
Endelig fjærehinnekaker! Eller laver bread cakes som de kalles i Wales der denne retten kommer ifra. Jeg har hatt lyst til å lage disse siden …
Er du like glad i sushi som oss kan dette være noe å prøve seg på.
Lokalt sanket havsalat kan brukes til å lage nori-papiret …
Som nyttevekst kjenner vi kanskje einer (juniperus communis) best gjennom de blå einebærene brukt som krydder, gjerne i viltretter. Dette passer den godt til, men …
Vassarve, også kalt gørrarve, dritarve, klesjarve, møkkgras og slarvegras…Hjelpe meg for et ufortjent rykte, dette er jo gratis, velsmakende, næringsrik salat!
Ifølge våre uhøytidelige spørreundersøkelser så …
ANNEN BRUK
Nå er det rett før det er tid for å tappe bjørkesevje til produksjon av bjørkesirup, men det er ikke bare til mat en kan …
Enda er det vinteren som regjerer, men vi får ha sola litt lengre hver dag og det bidrar ikke bare til at blodet pumper litt …
Planter har mange spennende aromaer som kan utforskes på forskjellig vis, og disse ”røkelsesbuntene” av ville urter er veldig dekorative i tillegg til å lukte …