Skje på gaffelen

Skjørbuksurt (Cochlearia officinalis)

Visste du at det vokser C- vitamintilskudd i fjæra som smaker som pepperrot? Skjørbuksurt er utbredt i hele Norge og kan også vokse ved vann helt opp til 800 meter over havet. Tar du deg en tur ut er det altså god sjanse for å finne skjørbuksurt på ei strand nær deg.

En myte er at det kun er om våren man kan sanke. Dette stemmer ikke, selv nå i februar er det muligheter for å få noe grønt på tallerkenen. En urt som ufortrødent fortsetter å sette nye friske blad selv om snøen skulle lave ned, er skjørbuksurten. Den vokser i fjæresonen på strandeng, blir jevnlig oversvømt av tidevannet, og holder seg derfor snøfri. Som navnet tilsier ble den brukt som middel mot sykdommen skjørbuk. Dette er en mangelsykdom folk ble rammet av før i tiden i vinterhalvåret, på lange reiser til havs og i andre situasjoner der de ikke hadde tilgang til matvarer med vitamin C. Urten inneholder mye av dette vitaminet.

Dekorative skjørbuksurtblader

Plantens latinske navn, Cochlearia officinalis sier noe om utseende og bruk. Cochlearia kommer fra cochlear, som betyr ”skje” og de tykke, saftige hjerteformede bladene kan minne litt om dette spiseredskapet. Officinalis kommer av officina som betyr apotek, og viser til at urten er en medisinplante. Skjørbuksurt vokser langs kysten i hele Norge, så ta en rusletur i fjæra og hold øynene åpne etter små grønne blad som stikker frem. Ofte, men ikke alltid har bladene vakker svart marmorering. I skjørbuksurtslekta er det flere arter som kan være vanskelig å skille fra hverandre, men alle er spiselige så det er ingen forvekslingsfare. Bladene kan spises på stedet som C vitamintilskudd og en måte å mane fram sommeren på i et kort øyeblikk. Den smaker grønt med godt fraspark, litt mot pepperrot og lukten er sennepsaktig. Skjørbuksurt passer godt rå til ulike eggeretter, for eksempel hakket på kokt egg eller omelett. Kan også sette smak på salater, supper, saus, kryddersmør, majones, dressing og pesto. Smaken utvikler seg hele året, så det er verdt å prøvesmake flere ganger. Til våren får planten hvite blomstene som vokser i klaser og har fire kronblad. Blomstene og umodne frø, eller frukt som de kalles kan også spises. Blomstene kan for eksempel brukes til garnityr og fruktene kan syltes til kapers.