Illsint næringsbombe

Brennesle er en av de mest næringsrike urtene som finnes. Mye vitamin C, jern, kalsium og folat. Den kan også konkurrere med spinat når det kommer til innhold av sink, fiber, protein og fosfor, men plukk med forsiktighet! 

Brennenata, brennhuttu, brenngras, brennkopp, mange navn uten å nødvendigvis være så kjær. Alle som har opplevd å sykle av veien i kortbukse og havne i ulendt terreng vet hvorfor, da det ofte ikke bare såret stolthet som svir i slike tilfeller. De fleste navnene sier noe om hvordan denne planten forsvarer seg. Kommer du uforvarende borti bladene har den hår som sprøyter kjemikalier inn i huden som irriterer og gir en brennende følelse. Det offisielle navnet på planten, stornesle, er mindre brukt enn lokale varianter og vanligst er kanskje brennesle. Trikset er å ikke vise at du er redd, som med hunder og insekter lønner det seg å forholde seg rolig, da er sjansen for å bli ”bitt” mye mindre. Det andre tipset er at om du er blitt brent la området være i fred, da forsvinner ubehaget som oftest av seg selv. Bruker du et par tykke hansker risikerer du ingenting.

Brennhårene stikker og frigjør histamin og serotonin

Og overvinner du frykten har du mye å vinne på det, brennesle er nemlig en av de mest næringsrike urtene som finnes. Ifølge matvaretabellen til Mattilsynet fra 2014 dekker du dagsbehovet for vitamin C og jern (menn) og halvparten av behovet for kalsium og folat om du spiser 100 gram brennesle.

Sammenlignet med spinat viser analyser av gjennomsnittlig næringsinnhold at brennesle inneholder mer av B-vitaminene tiamin og niacin, fem ganger så mye vitamin C og jern, nesten seks ganger så mye kalsium, omtrent dobbelt så mye sink, fiber og protein og tre ganger så mye fosfor. Mest jern og C –vitaminer har unge skudd om våren. Det er ikke bare for oss at brenneslen er næringsrik: om du legger brennesle i en beholder og dekker med vann, venter i 2-3 uker og siler av bladene har du næringsrik, og illeluktende gjødsel som tynnes ut 1 til 10 i vann når den brukes.

Stornesle – supermat og super gjødsel

Det er altså ikke så dumt å ta en tur  i brenneslekrattet og det finns velsmakende måter å få den i seg på også. Brenneslesuppe (lenke) er en vanlig rett og det finns mange ulike oppskrifter med variasjoner over hovedingrediensene brennesleblader, løk, hvitløk, kraft/buljong og fløte og ofte med egg som tilbehør. Er du klar for å våge deg mer utpå kan brenneslechips med sitron anbefales, både som snacks og som dryss over annen mat. Du trenger 2 liter brennesleblad uten stengel. Bland bladene med saften fra en liten sitron, 2 spiseskjeer olivenolje og ½ teskje salt. Legg bladene utover bakeplate i ovnen eller i urte- eller sopptørke og tørk på 40 grader til bladene er tørre og sprø.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Bondevennen: Fagblad for landbruket