Nypesyltetøy

Nypesyltetøy vekker gode minner om farmor hos meg. Jeg var så heldig å vokse opp med farmor som nærmeste nabo på ”kårenden” i trønderlåna, og jeg fikk ofte nypesyltetøy på brødskivene når jeg var på besøk hos henne. Hun må ha vært glad i nyper for hun serverte også gjerne nypesuppe med smuldret flatbrød oppi. Jeg må innrømme at syltetøyet falt mest i smak hos meg.

Om du ikke varmebehandler nypene (ikke over 40 grader), har nyper flere innholdsstoffer som kan være gunstige for helsa. De har blant annet et høyt innhold av vitamin C og kan derfor hjelpe mot forkjølelse og influensa og det er også i de siste årene blitt forsket på nypers egenskap for lindring ved smerter og betennelse i ledd (da må steinene i nypene være med). Oppskriften på nypesyltetøy er ganske enkel, det er rensingen som kommer til å sette deg på prøve! Inne i hver nype er det nemlig en drøss med lyse frø som en ikke vil ha så mange av i syltetøyet, og å få ut disse tar tid. Men har du behov for å sitte litt i stillhet med dine egne tanker en (lang) stund eller trenger en unnskyldning for å ha et seriemaraton med litt arbeid på fanget, så er nyperensing noe for deg. Man kan jo også sysselsette familie og venner og gjøre det til en sosial begivenhet. Tips er å bruke ei teskje når frøene skal graves ut. Noen rensede nyper kan du også tørke og spise som de er eller male opp til pulver og bruke til te. Det finnes også kjøkkenmaskiner og tilbehør som gjør jobben enklere. 

For å lage syltetøy putter man rensede, vaskede nyper i en kjele, dekker dem med vann og koker dem halvmøre. Nypene tas ut av vannet og sukker blandes ut i kokevannet. Hvor mye sukker du vil ha er litt etter hvor søtt du vil ha det, noen vil bruke 1:1 med sukker og bær, jeg liker å bruke mindre. Legg nypene tilbake i kokevannet og kok videre til de er helt møre. Liker du syltetøyet uten biter bruker du stavmikser før du putter det på steriliserte glass.