Tornet, hårete – og herlig

Jeg var så heldig å vokse opp med farmor i kårenden av trønderlåna og jeg fikk ofte nypesyltetøy på brødskiva når jeg var der på besøk. Nyper, med sin særegne, nydelige smak er en sunn råvare vi godt kunne benyttet mer. Det er derimot ikke vanskelig å gjette hvorfor vi ofte lar dem henge, de prøver jo med alle midler å unngå både plukking og rensing med torner og frø som virker som kløpulver. Det siste skyldes hår på frøene, som beskrivende blir kalt lus. I det følgende skal du få noen tips som gjør disse velsmakende C vitaminbombene mer tilgjengelige.

For det er hele 18 ganger mer C vitamin i denne hjemlige planten enn i importerte appelsiner. Med utgangspunkt i mangelen på sitrusfrukter under andre verdenskrig ble det kjørt opplysningskampanjer både her til lands og i utlandet for å få folk til å bruke nyper mer i kosten. I 1941 startet det Britiske helsedepartementet en satsning for å få flere til å spise nyper og det dannet grunnlaget for et statseid foretak som produserte og solgte nypesirup.

Nyper fra alle roser er spiselige, men har ulik matverdi. Steinnype og rynkerose blir ofte ansett for å være de beste på smak. Nyper fra rynkerose er større, men ikke så faste i kjøttet som steinnype. Bruk tykke hansker når du plukker, da er du beskyttet mot tornene på rosebusken. Så var det rensingen. Du kan koke dem møre med steinene i og presse dem igjennom en sil eller klede, da unngår du å må grave ut frøene. En kan også dele nypene i to og tørke dem i ovn eller dehydrator. Da kan man etterpå putte dem i egnet beholder med lokk og riste til faller frøene ut. Legg så et fuktig kjøkkenhåndkle under lokket og rist videre, så fester lusene seg til håndkleet. Et annet tips er å riste oppdelte nyper i vann for å få ut noe av steinene. Til å grave ut resten av frøene kan du bruke teskje eller kulejern. Det finns også kjøkkenmaskiner, både elektriske og manuelle som gjør jobben med å skille fruktkjøtt fra frøene.

Nå er det ikke bare nypesyltetøy en kan lage. I boka ”Naturen som spiskammer” av Hans Blekastad fra 1979 er det mange tips. Syltede nyper, nypedrikk, nypesaft, nypefromasj, tertefyll, nypeis og nypevin. Tørkede nyper kan brukes til å lage nypesuppe, fruktsaus og krydderbrennevin med nyper. Mal de tørkede nypene i for eksempel en kaffekvern og bruk pulveret til en kopp varm C vitamin rik nypete til vinteren eller lag eplekake med nypepulver.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Bondevennen: Fagblad for landbruket