Tranebæra er syrlig og litt bitter, to egenskaper som passer godt for å lage en smaksrik chutney.
Ingredienser
2 kanelstenger
2 hakkede hvitløksfedd
500 gr tranebær
2 epler i biter
2 ss revet ingefær
1 rødløk, hakket
300 gr brunt sukker
4 ss honning
Saften av 2 appelsiner
Hakket skall (ikke det hvite) fra 2 appelsiner
425 ml rødvinseddik
Litt hakket chilli
1 ts havsalt
Litt rapsolje
Fremgangsmåte
Ha alle ingrediensene (unntatt hvitløk, sukker, honning, appelsinsaft og eddik) i en tykkbunnet kjele og sett på plata på lav varme og la mykne mens du rører. Ha deretter i resten av ingrediensene, skru opp varmen litt og la småkoke i 30 til 40 minutter. Målet er å redusere chutneyen til ønsket konsistens, men husk at den tykner ytterligere når den avkjøles. Når den er ferdig kan du fjerne kanelstengene, ha den i steriliserte syltetøyglass og sette den til lagring. Denne lagrer veldig godt, så om du lager en porsjon vil du kunne nyte av den lenge! Jeg liker å bruke denne chutneyen som tilbehør til indiske karriretter, men den passer også til viltretter.