Vassarvepesto

Vassarve, også kalt gørrarve, dritarve, klesjarve, møkkgras og slarvegras…
Hjelpe meg for et ufortjent rykte, dette er jo gratis, velsmakende, næringsrik salat!

Ifølge våre uhøytidelige spørreundersøkelser så har generasjonene før oss også visst dette og tatt planten inn i kostholdet når den har dukket opp i åkeren. Og det er ikke dumt for planten inneholder blant andre næringsstoffer vitamin A, B, C, jern og andre sporstoffer. En annen positiv egenskap ved vassarve er at den er en av flere arter som kan spire flere ganger hvert år og sånn gi oss ferske grønne vekster langt utpå høsten.

Vassarvepesto er en slager. Man tar omtrent 1,5 liter vassarve blader, jeg bruker hovedsakelig de øverste skuddene og de fineste bladene og tar vekk noen av stenglene for de inneholder så mye vann at pestoen kan bli litt vassen. Bruk stavmikser og bland bladene sammen med 3 fedd hvitløk, 2 dl ristede hasselnøtter, 2 dl extra virgin olivenolje, salt, pepper og sitronsaft. Server på pasta eller brød. Type nøtter kan varieres og en kan bruke en type hard hvit ost som parmesan om en vil.

Vassarve er også en av urtene som er mest effektiv til å lindre kløe og irritert hud, så det som ikke går i salaten kan, ved behov moses og smører på insektsbitt.

Jeg tror jeg skal begynne å kalle planten dens latinske slektsnavn, Stellaria, altså stjerne, det er jo DET den er.