Tranebærjuice

Tranebærjuice

Nå plukker jeg tranebær. Før frosten kommer for fullt, trass i råd i omtrent alle råd i skriftlige kilder om å plukke på våren – skikkelig rabulist! Min erfaring er at omtrent halvparten av bærene tapes til beiting eller blir vasne og emne på smak etter en vinter på myra. Nå om høsten er de faste i formen og jeg kan ikke si at jeg kjenner stor forskjell på smaken i forhold til bitterhet. Om noe, så smaker de friskere nå. 

Fremgangsmåten for å lage tranebærjuice er enkel: ta like deler kaldt vann og bær og kjør det sammen i blender i 2 minutter på høyeste innstilling. Jeg kjørte 5 dl bær og 5 dl vann i gangen for at ikke blenderen skulle bli for full. Sil av fruktkjøttet. Du kan tilsette søtning etter smak, honning fungerer godt synes jeg.

Juicen er lagt i fryseren og der ligger den til hårdere tider i vinter når urinveisinfeksjoner utvilsomt kommer på besøk. Tranebærjuice fungerer mot dette fordi den motvirker mikroorganismers evne til å feste seg til slimhinnene i urinveiene. Vanligvis er det tarmbakterien Escherichia coli som forårsaker urinveisinfeksjoner gjennom å produsere to forbindelser kjent som adhesiner. Disse gjør at bakteriene kan feste seg til slimhinner i kroppen og formere seg der. Det er to stoffer i tranebærsaft som kan hemme evnen til bakterier å feste seg og dermed motvirker den infeksjon. Både nyttige og gode dråper å ha på lagring gjennom vinteren altså.

Tranebær
Tranebær
Tranebær